Romantiseringen av snus och hatet mot cigg

 
Den här bilden dök upp i mitt flöde idag, och vet ni en tokig sak?
 
Under min tid i Uppsala har jag flertalet gånger fått höra att det är coolt att jag snusar. Antagligen för att sörlänningar inte ser snusande tjejer lika ofta som vi gör uppe i norr. Hemma kändes det ju som att typ 89 % av alla snusade - killar som tjejer. 
 
Men vadå coolt? På riktigt? 
Är det inte himla konstigt att vi kan kalla ett dåligt beteende för coolt, alltså uttryckligen, utan att det är såkallade "dåliga människor" som gör det utan helt vanliga, normala människor utan ett kriminellt eller avvikande leverne. Tänk om någon skulle säga att en rökare var cool på grund av ciggen - om någon hör det så får ni gärna höra av er till mig. Jag menar, vi är ju mycket snabbare med att hoppa på en rökare och säga att hen bör fimpa. Det är nog bara en person som rakt ut sagt till mig att jag borde sluta. Och ja, klart att det är provocerande. Det är ju inte som att jag lever i någon slags illusion om att det är någonting vettigt att spendera pengar på eller att det skulle vara hälsosamt. De flesta som använder sig utav tobaksvaror vet ju om att det är dåligt. Sedan, så är det väl knappast lika ohälsosamt att snusa som att röka, men det är ju fortfarande inte bra eller vettigt.
 
Å andra sidan så är det ju långt ifrån alla som tycker att det är coolt med snus och brudar som snusar. Förutom alla som tycker att snus är superduper vidrigt (många tycker ju till och med att det är äckligare med snus än cigg) så finns ju den där åsikten och föreställningen om att det är äckligare med tjejer som snusar än med killar som snusar. Jag antar att det handlar om det där att snus skulle vara något maskulint och att tjejer som snusar därför är lite skumma och antagligen konstiga och inte så himla kvinnliga i övrigt. 
 
Men är det inte konstigt så säg, hur vi snusare kan romantisera snus så mycket utan att bli påhoppade. Skulle en rökare göra detsamma skulle det antagligen bli ett jävla liv från alla håll och kanter. 

KommentarerNAMN:
SPARA UPPGIFTER

E-MAIL: (publiceras ej)

BLOGG/HEMSIDA

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0