Internationella kvinnodagen

Igår var det Carin Holmberg som föreläste på kursen "Mäns våld mot kvinnor". Jag gillade hennes föreläsning. Den var olik de tidigare föreläsningarna vi haft och jag var inte alls lika trött igårkväll som jag varit de andra tisdagarna. Om det beror på att jag sovit bättre under dagen eller något annat har jag ingen aning om. Men hon höll en vaken iallafall och hade många intressanta slides som gör en irriterad. Hon visade tillexempel när vi kommer vara helt jämställda om det går i samma takt som nu och det gjorde mig så jävla irriterad. Sverige är ju världens mest jämställda land och på den fronten är ju Sverige helt fantastiskt. Det är ju inte som att jag som kvinna varje dag går runt och känner mig som det andra könet, men trots det så verkar det vara jävligt långt bort tills vi är jämställda på riktigt.
 
Att världens mest jämställda land är så långt bort från att vara helt jämställt är sorgligt. Hur ser det då ens ut i andra länder? Alltså, vi vet ju att Sverige är bra men ärligt talat vet jag jävligt lite om hur illa det är i andra länder. Visst har man sina fördomar om vissa länder där kvinnor är såå förtryckta men i hur det verkligen ser ut, det har jag ingen aning om.
 
Det är internationella kvinnodagen idag så på radio talar de förstås en hel del om saker som rör just kvinnor. Bland annat om hur arbetsmiljön är sämre i kvinnodominerade yrken. Bland annat tar de upp läget inom vården, något som jag tänkt på. Under mina somrar och när jag extrajobbat har jag verkligen imponerats av de personer som orkar jobba heltid som undersköterska. I somras var jag så jävla trött efter mina arbetspass att jag inte orkade göra ett skit och ofta var det inte alls kul att gå till jobbet dagen efter. Jag tror att det dels beror på att jag inte alls trivdes på min arbetsplats då (det är mycket bättre nu) och att vi var mycket färre i bemanningen här än vad vi var i Arjeplog.
 
Men summan av kardemumman, innan jag hunnit skriva mer osammanhängande skit, är att jag blir så jävla irriterad när dessa skillnader tas upp. Trots att jag är relativt medveten om det så är det ju ingenting jag tänker på varje dag. Om jag gjorde det skulle jag ju gå runt och vara arg exakt hela tiden. Jag växte ju ändå upp med tron om att alla var lika mycket värda och andra livslögner. Varför talas det aldrig om att samhället inte är helt jämlikt i grundskolan trots att vi lever i världens mest jämställda land? SAMTIDIGT som många av mina gamla lärare ursäktade när pojkarna jävlades med tjejerna med 1) Det är för att de tycker om dig och 2) boys will be boys. (Alltså, jag var ju inte liten på stenåldern) Hur ska de pojkar som beter sig illa mot framförallt tjejer när de är små någonsin kunna se kvinnor som sina jämlikar om deras omgivning ursäktar sådant beteende med att de är pojkar? Och vidare, om sådant beteende faktiskt beror på att män är män - varför är inte alla män idioter?
 
Edit: Just det, jag tror att jag virrade till mig lite. "Redan" på 20-talet kommer vi vara jämställda i vissa avseenden, men några andra skulle typ dröja hundra år. Alltså, hur fasen kan vi snat vara inne på 2020-tal? Håller jag på att bli gammal? Vad är det här?

Kommentarer
Postat av: Linnea Dalstad

Heja dig!
Jovisst, Sverige är världens mest jämställda land, men vi kan ju inte nöja oss med det? Vi har långt kvar, tyvärr. Viktigt att du lyfter det!

2017-03-08 @ 16:51:03
URL: http://djupdyka.blogg.seNAMN:
SPARA UPPGIFTER

E-MAIL: (publiceras ej)

BLOGG/HEMSIDA

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0